Абдула Йоджалан излежава доживотна присъда в затвора на остров Имралъ край Истанбул

Лидерът на признатата за терористична организация Кюрдска работническа партия (ПКК) Абдула Йоджалан, който изтърпява доживотна присъда в затвора, бе посетен от свой роднина за първи път от четири и половина години и предаде чрез него послание, с което сигнализира, че е готов за мирни преговори с Турция, ако бъдат създадени условия за това.

Йомер Йоджалан, племенник на бунтовническия лидер и депутат от опозиционната прокюрдска Партия за равенство и демокрация на народите (ДЕМ), съобщи, че е посетил чичо си вчера и настоя за "рутинни семейни посещения". Свиждането стана възможно, след като турските власти удовлетвориха отправеното от него искане. 

Политолог: Жена боец на ПКК издава, че кюрдите стоят зад атентата в Анкара

„Последната среща лице в лице с г-н Абдуллах Йоджалан беше на 3 март 2020 г. Искаме рутинните семейни посещения, които са законно право, да продължат независимо от условията“, написа Йомер Йоджалан в платформата „Екс“.

От 1999 г. Йоджалан излежава доживотна присъда в затвора на остров Имралъ край Истанбул, който е с висока степен на сигурност.

Племенникът съобщи, че Абдула Йоджалан е в добро здраве и че по време на срещата вчера е направил оценки на общите политически събития, като е поискал племенникът му да предаде послание на обществеността. 

„Ако бъдат създадени условия, аз имам теоретичната и практическата власт да придвижа този процес от почвата на конфликт и насилие към правна и политическа почва“, се казва в посланието на лидера на ПКК, цитирано от Йомер Йоджалан в „Екс“.

Убити и ранени при нападение срещу комплекс на турската авиокосмическа компания в Анкара (ВИДЕО+СНИМКИ)

Срещата между двамата се състоя, след като председателят на крайнодясната Партия на националистическото действие (ПНД) Девлет Бахчели, съюзник на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, изрази мнение, че Йоджалан би могло да бъде освободен предсрочно, ако се откаже от насилието и разпусне организацията си.

Посещението на Абдула Йоджалан в затвора съвпадна по време с кръвопролитен терористичен атентат в Анкара, за който турските власти предполагат, че е бил извършен от ПКК. Петима души загинаха, а 22-ма бяха ранени при атаката срещу комплекса на националната авиокосмическа компания „ТУСАШ“ в анкарското предградие Кахраманказан.

ПКК води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г. и се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ. Десетки хиляди са загиналите в конфликта.

Редактор: Цветина Петкова
Източник: Магдалена Димитрова, БТА