Дебатът за съдбата на пернатите се води от месеци

Гълъбите в град Лимбург в западната част на Германия гукат колективно с облекчение - поне засега, след като местният съвет обяви, че няма да изпълни решението от референдум за избиването им, предаде ДПА. Дебатът за съдбата на гълъбите се води от месеци, но на фона на враждебната реакция градският съвет наскоро реши, че 200 от тях могат да бъдат пощадени. Спасители от Gut Aiderbichl, базирана в Австрия група за хуманно отношение към животните, казаха, че ще им бъде позволено да уловят птиците и да ги транспортират до убежище в Есларн в съседната провинция Райнланд-Пфалц. 

Групата посочва, че убежището е най-голямото по рода си в Европа, като в две волиери вече са настанени около 3000 гълъба.

Таксиджия прегази нарочно гълъби в Япония

На референдум в града, проведен през юни, мнозинството подкрепи решението на съвета за избиването на гълъбите. 

Новината обаче не беше само добра за пернатите обитатели на Лимбург. Преброяване, извършено преди време от местните власти, установи, че в града живеят около 700 гълъба. Поставената цел е популацията да бъде от около 300 птици, което означава, че след като 200 бъдат преместени, останалите 200 все пак ще се наложи да бъдат умъртвени.

Говорителка на града каза, че през септември е извършено ново преброяване. Въз основа на новите данни темата ще има продължение.

Дитер Еренгрубер, изпълнителен директор на Gut Aiderbichl, посочи, че спасяването на гълъбите в Лимбург е еднократно и че проблемът със свръхпопулацията им града няма да бъде трайно решен чрез преместване на част от птиците или избиване на останалите.

Редактор: Камена Георгиева
Източник: Елена Христова, БТА