По думите му САЩ ще спрат подкрепата си за тях

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че САЩ в крайна сметка ще спрат подкрепата си за кюрдската милиция „Сили за защита на народа“ и нейното политическо крило „Демократичен съюз“ след смъртоносното нападение на Кюрдската работническа партия (ПКК) в Анкара, при което загинаха петима души.

ПКК пое отговорност за смъртоносната атака в Анкара

„Сирийският клон на терористичната организация ПКК е обречена да остане сама някой ден. Америка носи тази терористична организация на ръце известно време, но когато това време изтече, ще трябва да я остави сама“, каза Ердоган.

Анкара обвинява кюрдската милиция „Сили за защита на народа“ (YPG) и нейното политическо крило „Демократичен съюз“ (PYD) във връзки с ПКК, която се определя като терористична организация от Турция, САЩ и Европейския съюз.

ПКК води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г. и се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ. Десетки хиляди са загиналите в конфликта.

Идентифицираха самоличността на двамата извършители на терористичния акт в Анкара

„Усилията на терористичната организация, която се възползва от нестабилността в Сирия, за да получи закрила от някоя западна страна, са безполезни. Това няма да продължи вечно“, подчерта турският президент.

Редактор: Цветина Петкова
Източник: Симона-Алекс Михалева, БТА