Страната остава рекордьор по брой секции за гласуване в чужбина - 168

Турция по традиция си остава рекордьор по брой секции за гласуване в чужбина - 168. Най-много те ще са те в Истанбул. С машини ще може да се гласува в близо 80 секции.

Преди избори за политика най-добре се размишлява с чаша кафе. В истанбулския квартал "Авджълар" се събират много български изселници. Ферди Сечкин е един от тях. Изселник от 1992 година. По професия е компютърен инженер.

"Като тръгнеш от Турция за Европа, първата ти врата е България. Очакванията ми от политиците - искам България да е на по-добро ниво в цяла Европа. Да се представя по-силно, по-мощно", обясни той.

ЦИК спря смените в СИК, които се правят по искане на партиите

Смята, че има защо да се гласува и утре ще отиде до урните.

"Много наши хора като изселници ни представляват в кметства, в политика, в бизнеса. И ние се гордеем с тях. Но едната ни част е винаги в България, не можем да спрем това. Там сме родени, там сме живели. Децата, които са родени тук, имат връзка с България", обясни Сечкин.

Корай Челикер е собственик на златарско ателие. Не знае български. Роден е в Истанбул, но корените му са Ветово, Русенско.

"Утре трябва да гласуваме всички заедно, за да може парламентът най-после избере правителство. И хората тук нямат търпение", смята той.

Още от вчера изборните книжа и машините от генералното ни консулство в Одрин тръгнаха за секциите в района.

Матева: Често има подмяна на членове на СИК в последния момент

"До последно се оформят съставите на СИК. Знаете, те се определят от парламентарно представените партии в България, затова трябва да внимаваме съставите да са ни окомплектовани. Не смятам, че ще има съществена промяна в активността в сравнение с последните избори от тази година. Около тази цифра - 46 000 бяха за цяла Турция, към 9 000 бяха около нашия консулския окръг", посочи Радослава Кафеджийска, генерален консул на България в Одрин.

Властите ни в Турция не очакват опашки пред секциите, тъй като са взели мерки това да не се случва.