Образуваните досъдебни производства са значително повече в сравнение с вота през юни, каза още вътрешният министър

Вътрешният министър Атанас Илков гласува в Пазарджишко. Специално пред NOVA той заяви, че от началото на изборния ден в МВР са постъпили 31 сигнала за купуване на гласове от цялата страна. Всички те са проверени, а сигналите и образуваните досъдебни производства са значително повече в сравнение с вота през юни.

Също така Илков увери, че МВР е проверило всички предадени във ведомството списъци с евентуални купувачи на гласове. С тях са проведени разговори и са им връчени предупредителни протоколи. Вътрешният министър заяви, че след приключване на действията на МВР, материалите ще бъдат докладвани в прокуратурата.

„Предполагам, че до края на деня броят на сигналите и на досъдебните производства ще се увеличи”, каза още Илков. Той посочи, че това се дължи на активността на гражданите и на действията на полицията.

Вътрешният министър каза, че за почти всички партии има сигнали, че участват в купуването и продаването на гласове. И уточни, че схемите са стари.

По отношение на разбитата печатница той посочи, че тя няма отношение към изборния процес, няма замесени политици и няма политически нюанси.

Илков каза, че в някои от акциите може да се стигне и до поръчителите на купения вот, каквито са случаите от Плевен и София.

Илков коментира и исканията за неговата оставка така: „Правото на протест има всеки български гражданин. Но резултатите, които постигаме показват, че имаме твърда воля. Всички твърдения, които се изнасят в публичното пространство са твърде тенденциозни и се опитват да въвлекат МВР в политическия процес, което е недопустимо.”

На въпроса дали МВР успява да осигури честни избори той обясни: „Гарантирахме добър обществен ред, така че всеки един гражданин да има възможността и комфорта да изрази своя вот спокойно, без никакви проблеми.”

ВСИЧКО ЗА ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ ЧЕТЕТЕ ТУК     

Целия разговор гледайте във видеото.