Инициативата се е състояла в общо 28 страни

Учените са заровили между 40 и 80 пакетчета чай на дълбочина от около 15 сантиметра във всяко влажно място в 28 страни, общият брой на дарените пакетчета е 19 000. Изследването показа, че повишаващите се температури могат да застрашат способността на влажните зони да съхраняват въглерод, пише Interesting Engineering.

Какъв чай да пием при проблеми със съня

„Това е първото дългосрочно проучване от този вид, използващо метода на торбичките чай, и то ще ни помогне да определим как можем да увеличим максимално съхранението на въглерод във влажните зони и да помогнем за намаляване на емисиите в световен мащаб. Промените в среда, поглъщаща въглерод, могат да имат значително въздействие върху глобалното затопляне. „Колкото по-малко въглеродът се разлага, повече въглерод се съхранява и по-малко въглерод има в атмосферата“, каза Стейси Треватан-Тукет, водеща изследователка.

МАЕ: Светът е генерирал рекордно количество въглеродни емисии през 2023 г.

Това ново проучване, публикувано в списанието Environmental Science and Technology, използва пакетчета чай като просто и евтино „устройство за измерване“ и бележи първото използване на пакетчета чай в широкомащабно проучване за количествено определяне на потенциала за улавяне на въглерод във влажните зони. 

Учените са заровили между 40 и 80 пакетчета чай на дълбочина от около 15 сантиметра във всяко влажно място. Два вида чай - зелен и ройбос - са използвани за измерване на различни органични вещества в почвите. Зеленият чай е бързо разлагаща се органична материя, докато ройбосът се разгражда по-бавно. Две различни торбички чай предоставиха по-добра представа за съхранението на въглерод във влажните зони.

Освен това местата са точно маркирани с GPS координати и в продължение на три години учените периодично извличаха партиди пакетчета чай от всяко място. След това те бяха внимателно претеглени, за да се определи количеството на оставащата органична материя (чаени листа).

По-високата остатъчна маса показва по-бавна скорост на разлагане и следователно по-голям потенциал за съхранение на въглерод във влажните зони. „Като цяло по-високите температури водят до по-бързо разлагане на органичната материя, което води до по-ниско съхранение на въглерод в почвата“, обясни Треватан-Тукет.

За да разбере ролята на температурата, екипът анализира както местните данни за времето, така и регионалните климатични модели. Зеленият чай и чаят ройбос реагираха по различен начин, когато температурата се повиши. „За по-трудния за разграждане чай ройбос нямаше значение къде се намира - по-високите температури винаги водят до повече разлагане, което показва, че видовете въглерод, които обикновено очакваме да издържат по-дълго в почвата, са уязвими на по-високи температури“, каза още Треватан-Тукет.

Проучването установи, че по-високите температури ускоряват разграждането на пакетчетата зелен чай, но скоростта варира в зависимост от вида на влажната зона. Установено е, че сладководните влажни зони и приливните блата са най-ефективните поглъщачи на въглерод - с „най-високата остатъчна маса на чай“.

Докато във влажните зони с мангрови дървета и морска трева процесът е по-бавен. Това предполага, че различните видове влажни зони могат да реагират по различен начин на изменението на климата. Важно е, че това проучване предоставя ценна информация за глобалния потенциал за улавяне на въглерод на екосистемите на влажните зони.

„Сега, когато започваме да разбираме по-добре кои среди съхраняват повече въглерод от други, можем да използваме тази информация, за да гарантираме, че тези райони са защитени от промени в околната среда или от земеползването“, добави Ика Джукич от Швейцарския федерален институт за гори, сняг и Изследване на гората.

Редактор: Виктория Гетова
Източник: БГНЕС