Правилната храна ще изгради правилното тяло
"Основна грешка на родителите е принципът на награждаването с храна. Тя често е сладка и това води до нарушаване на здравословния режим." Това заяви ръководителят на катедрата по медицинска биохимия в МУ Пловдив проф. Анелия Биволарска пред "Пулс" по NOVA NEWS. Тя изреди и други грешки - употребата на ултрапреработени храни, пропускането на основно хранене, семейната среда.
"Сентенцията “Детето ми е пухкавко, ще го израсте” не е вярна. Наднорменото тегло е от мазнини, а не от мускулатура.", акцентира професорът.
По отношение на "злоядите" деца тя обясни, че окрасяването на храната не е грешка, но е нужно такива деца да бъдат ангажирани в направата на храната.
Световна комисия предлага нов начин за диагностициране на затлъстяването
Тя акцентира, че не е въпрос на количество, а на качество. Нуждата от храна зависи от възрастта, теглото и височината, но проф. Биволарска посочи като най-важен баланса между белтъчини, мазнини и въглехидрати. "Качеството на храната се ръководи от това дали съдържа съответните незаменими съставки - аминокиселини от белтъчините, нисък глекимичен индекс при въглехидратите и есенциални мастни киселини (Омега 3,6) при мазнините", подчерта експертът.
"Ензимите за да работят трябва витамин като активатор - това е суровата храна. Тя трябва да е съществена част от менюто. А за чревното здраве е нужна ферментирала храна - кисело млако, кисели краставички, зеле и др.", каза тя и допълни, че чревното здраве е свързано с мозъчното здраве.
Според нея за децата най-важният пример е личният пример, а правилната храна ще изгради правилното тяло. Тя беше категорична, че когато детето вече е затлъстяло е нужна коренна промяна в начина на живот на цялото семейство.