За няколко месеца демократичните протести в Близкия Изток и Северна Африка постигнаха много повече, отколкото терористите за няколко десетилетия. Така Обама коментира случващото се в Арабския свят в дълго чакана реч за позицията на Вашингтон по драматичните събития в региона...

За няколко месеца демократичните протести в Близкия Изток и Северна Африка постигнаха много повече, отколкото терористите за няколко десетилетия.

 

Така американския президент Барак Обама коментира случващото се в Арабския свят в дълго чакана реч за позицията на Вашингтон по драматичните събития в региона.

 

Спасихме живота на хиляди невинни хора в Либия, заяви Обама и категорично посочи съдбата на либийския лидер Муамар Кадафи – рано или късно той ще сдаде властта.

 

Обама непоколебимо изрази подкрепа на Съединените щати за тези, които настояват за демокрация и обеща помощта на Вашингтон. За Тунис и Египет вече е говорено с водещи икономически институции.

 

По отношение специално на Египет американският държавен глава пое ангажимент за опрощаване на дълг в размер на 1 милиард долара.

 

За Йемен, Бахрейн и Сирия Обама обяви, че правителствата в тези държави да длъжни да се съобразят с волята на хората и да работят в сътрудничество с опозицията за прокарване на демократични реформи.

 

От речта на Обама стана ясно и че Вашингтон полага усилия за уреждане на израелско-палестинския конфликт чрез създаване на палестинска държава в границите отпреди израелската окупация от 1967 година.

 

В заключение той определи и приоритетът на президентската администрация в политиката й в Близкия изток и Северна Африка – прокламиране на демократични реформи и противостоене на насилието и гоненията срещу демонстранти.