Британската служба за сигурност Ми-5 е получила данни от американските си партньори, че бившият терорист №1 и лидер на \"Ал Кайда\" Осама бин Ладен е планирал атентат с кодовото название \"великденски шопинг\".

Британската служба за сигурност Ми-5 е получила данни от американските си партньори, че бившият терорист №1 и лидер на \"Ал Кайда\" Осама бин Ладен е планирал атентат с кодовото название \"великденски шопинг\", пишат медиите на Острова.

Информацията е била получена след обработката на компютърните файлове, иззети от американските спецчасти при операцията срещу терориста в Пакистан. Според данните на службите, кървавите нападения е трябвало да бъдат извършени от манчестърска спяща клетка, която да атакува редица забележителности и оживени места в британския град. Въпреки, че групировката била арестувана, впоследствие членовете й били освободени, тъй като органите на реда нямали достатъчно доказателства, за да повдигнат обвинения срещу тях.


От ЦРУ по-рано през седмицата съобщили на британските си колеги, че изследвайки компютърните файлове на Бин Ладен, са успели да съставят списък с имената, които вероятно стоят зад опитите за извършване на атентати в Манчестър. Постижението им е едно от първите доказателства, че терористът най-вероятно през цялото време е ръководил \"Ал Кайда\" от убежището си в Аботабад. Според американските служби, от имението си в Пакистан през последните години Бин Ладен е планирал дори атентати срещу американски влакове, тъй като според файловете бившият лидер е бил \"обсебен\" от идеята за повторение на 11 септември. /БГНЕС