Хората протестират срещу икономическата политика на правителството и липсата на работни места за млади специалисти. Статистиката сочи, че 45 процента от младежите в Испания са без препитание.

В Испания се провеждат местни избори, на фона на продължаващите протести срещу икономическата политика на правителството и високата безработица. Хиляди младежи останаха на палаткови лагери по площадите въпреки забраната да протестират преди вота. Очаква се социалистическото правителство да понесе тежка загуба, прогнозират анализатори.

30 хиляди протестиращи са окупирали централния площад в Мадрид. Подобни демонстрации има и в много други испански градове, включително Барселона, Валенсия, Севиля и Билбао.

Организаторите призоваха хората да не се конфронтират с полицията и да не употребяват алкохол по време на протеста. В столицата, доброволци донесоха метли, за да бъдат почиствани улиците. Хората протестират срещу икономическата политика на правителството и липсата на работни места за млади специалисти. Статистиката сочи, че 45 процента от младежите в Испания са без препитание.

Демонстрантите призоваха за бойкот на днешните местни избори, където основни опоненти са управляващите социалисти и дясноцентристката опозиция. Очаква се партията на премиера Хосе-Луиз Запатеро да претърпи тежка загуба в основни райони като Барселона и Севиля.