Сега се наблюдават между 5 и 10 активни области. На 1 юни имаше коронално изхвърляне на маса, след това още едно и сега изхвърлената слънчева плазма достига до Земята...

Магнитна буря започна нощес на Земята. Индексът на геомагнитните смущения към настоящия момент е на равнище 6 – с единица над минималното равнище, което се счита за буря.

 

Това показват данните на центъра за прогноза на космическото време на Националното управление за океанографски и атмосферни изследвания на САЩ.

 

Агенция Новости цитира Сергей Гайдаш, ръководител на Центъра за прогноза на космическото време на Института за земния магнетизъм, йоносферата и разпространението на радио вълни на Русия, според когото Слънцето продължава да се движи към нова максимална активност.

 

Сега се наблюдават между 5 и 10 активни области. На 1 юни имаше коронално изхвърляне на маса, след това още едно и сега изхвърлената слънчева плазма достига до Земята.

 

Равнището на магнитните смущения достигна \"червената зона\" около полунощ. Сега на всеки три часа се отчита индексът Кр, характеризиращ геомагнитната активност. /БГНЕС