Акцията е под ръководството на Окръжната прокуратура. Работата по разплитане на престъпната схема за укриване на дължими към държавата данъци започнала преди около четири месеца. В хода на образуваното досъдебно производство полицаите извършили претърсвания на 12 адреса на територията на община Перник - офиси, площадки и счетоводни кантори, обслужващи четирите фирми.

Операция под кодовото название \"Железарите\" проведоха на територията на Перник служители на секторите \"Противодействие на икономическата престъпност\" и \"Охранителна полиция\" при областната дирекция, със съдействието на техни колеги от ГД \"Криминална полиция\" и представители на НАП–София, съобщиха от МВР.

Акцията е под ръководството на Окръжната прокуратура. Работата по разплитане на престъпната схема за укриване на дължими към държавата данъци започнала преди около четири месеца. В хода на образуваното досъдебно производство полицаите извършили претърсвания на 12 адреса на територията на община Перник - офиси, площадки и счетоводни кантори, обслужващи четирите фирми. Разследването показало, че фирмите, занимаващи се с търговия със скрап, изкупували метали основно от физически лица. За отчитане на дейността си водели двойно счетоводство. При проверките било констатирано голямо разминаване между изкупените черни и цветни метали и продадените на фирми от следващо звено във веригата. По този начин било генерирано умишлено натрупване с цел възстановяване на ДДС при осъществяван износ от фирми на най-високо ниво в схемата.

При операцията са конфискувани регистри за покупка и внос, регистри за продажба и износ, кочани с покупко-изплащателни сметки, фактури, дневници за покупки и продажби, декларации по ДДС, компютри със счетоводна документация и парични средства. Открити и иззети са също \"черни тефтери\", които показват, че търговците са водили тайно счетоводство.

Осем души - собствениците на фирми и главните им счетоводители, са разпитани по случая.

По първоначални данни от началото на 2010 г. до момента четирите фирми са ощетили държавата с над 1 500 000 лв. Назначени са данъчни ревизии на юридическите лица, както и на собствениците им като физически лица. Работата на разследващите по случая продължава. /БГНЕС