Върховният административен съд осъди зам.-председателя на \"Екогласност\"...

Върховният административен съд окончателно потвърди осъждането на Петър Пенчев – зам.-председател на Национално движение \"Екогласност\" да заплати юристконсултско възнаграждение на Министерството на околната среда и водите като направени разноски по делото, съобщиха от Национално движение Екогласност.

Това стана след прекратяване от съда на производството по заведеното дело от екоактивиста срещу решение по оценка на въздействието върху околната среда, с което еко министърът е одобрил осъществяването на инвестиционно предложение за изграждане на нов ядрен реактор в жилищния квартал \"Младост\" в София. Мотивът на съда е \"липса на правен интерес\".

\"За мен остава привилегията, че граждани на ЖК \"Младост\" ми имаха доверие и внесох като доказателство в съда тяхната протестна подписка срещу възстановяването на спрения след 1989 г. ядрен реактор, защото те се притесняват за разположените училище, детска градина и множество жилищни блокове до самата ограда на Ядрения институт и до комина за изхвърляне от ядрения реактор в атмосферата на опасна радиация - радиоактивни аерозоли, газове и елементи\", заяви екозащитникът Петър Пенчев.