Противоречивата разпоредба беше въведена през 1993 година от Бил Клинтън...

Днешният ден бележи историческа отмяна на политиката за забрана на открития хомосексуализъм в американската армия.

 

Официалното сваляне на 20-годишното правило \"Не питай, не казвай\" означава, че членовете на армията вече ще могат да разкриват сексуалността си, без да са застрашени от разследване или отстраняване от служба.

 

Противоречивата разпоредба беше въведена през 1993 година от администрацията на президента Бил Клинтън. Според текста на документа гейовете нямат право на военна служба, освен ако не признаят своята сексуална ориентация.

 

В същото време обаче на командирите е забранено да питат за сексуалността на постъпващите в армията. Миналата година въпросният закон беше отменен с гласуване в американския Конгрес след множество протести на правозащитни организации.

 

Сега откритите хомосексуалисти ще могат да бъдат част от американската армия. Тези, които са били отстранени заради старото правило ще получат право да се върнат на служба.

 

Отпадането на разпоредбата обаче не значи, че рестрикциите относно проявите на интимност на публични места ще бъдат премахнати. Президентът Барак Обама, военният министър Лион Панета и висши военни подчертаха, че приемането на служба на открити гейове по никакъв начин няма да подкопае мощта на американската армия.