В САЩ не се разбраха за намаляване на бюджетния си дефицит...

Нов удар по стабилността на световната икономика беше нанесен през изминалата нощ. В САЩ двупартийната \"супер комисия\" не успя да постигне споразумение за намаляване на дефицита във федералния бюджет.

 

Международните рейтингови агенции веднага обявиха, че към момента не планират да понижават кредитния рейтинг на САЩ, но такава мярка не е изключена.   

Подобно действие със сигурност ще предизвика нови сътресения на и без това нестабилните световни пазари. Световните агенции припомнят негативният глобален ефект, който беше налице през август, когато беше понижен максималния кредитен рейтинг на страната заради прекомерния бюджетен дефицит и държавен дълг.

 

Рискът от ново понижение засега е минимален, въпреки провала на преговорите между републиканците и демократите в Конгреса. Членовете на двупартийната \"супер комисия\", съставена от шестима републиканци и шестима демократи, се опитваха да договори намаляване на дефицита с поне 1.2 трилиона долара за 10 години, но усилията й не дадоха резултат.

 

Основните разногласия бяха за увеличаване на данъците и орязването на разходите за редица социални програми. Липсата на споразумение ще доведе до автоматично намаляване на разходите за отбрана и за много правителствени агенции от финансовата 2013 година.