В операцията участват 2500 души...

 

Сапьори обезвредиха откритите в река Рейн три бомби от Втората световна война, в това число и британската авиационна бомба с тегло 1 800 килограма.

 

Операцията по неутрализиране на взривните устройства стартира едва след като 45 хиляди души бяха  евакуирани от застрашената зона в западния германски град Кобленц.

 

Централната част на града беше напълно обезлюдена. Това е най-голямата евакуация в германската история заради неексплодирали бомби от Втората световна война и обхвана близо половината от 106-хилядното население на Кобленц. Повечето от евакуираните се преместиха при роднини, въпреки че седем училища в покрайнините на града бяха преустроени във временни убежища. Общински служители обикаляха от къща на къща, за да проверят дали някой не е останал в опасната зона с радиус 1,8 километра около британска авиационна бомба. Тя и още една по-малка и ръждясала американска бомба трябва да бъдат обезвредени, а трета димна бомба ще бъде детонирана. В операцията по обезвреждането участват около 2500 души, а спасителните служби в цялата страна са в готовност, в случай че някоя от бомбите избухне непредвидено. През Втората световна война Кобленц е подложен на масирани въздушни нападания от съюзническата авиация, тъй като градът е стратегически важен транспортен възел и в него е имало важна армейска база.