Според наблюдатели това е провал за управляващите в сравнение с вота през 2007 г...

Продължаваме с международните теми. Управляващата в Русия партия на премиера Владимир Путин загуби 77 депутатски места на вчерашните парламентарни избори.

 

\"Единна Русия\" получава малко под 50% от гласовете, което е с почти 15% по-малко от резултата й от вота през 2007 година.

 

Руската централна избирателна комисия обяви, че „Единна Русия\" все пак ще разполага с мнозинство в парламента, тъй като има 238 от общо 450 депутатски кресла.

 

В състава на досегашната Дума партията на Владимир Путин имаше мнозинство от две трети. На второ място се подрежда Комунистическата партия на Генадий Зюганов с 19% от гласовете и 92-ма депутати.

 

Трета е \"Справедлива Русия\" с 13% и 64 народни представители. Либерал- демократите на Владимир Жириновски, които получават почти 12%, ще имат 56 места в долната камара на парламента.

 

Вотът е тест за популярност на премиера Владимир Путин, който отново се кандидатира за президент на изборите през май, коментират анализатори. В същото време опозиционните партии се оплакаха от множество нарушения на изборния процес.

 

Независимите наблюдатели от групата Голос обявиха, че са регистрирали 5300 нарушения на закона, като най-честите оплаквания били за купуване на гласове. В същото време хакерска атака затвори за кратко интернет страницата на организацията, както и тази на радио Ехото на Москва.