Идва ли краят на еврото? И как това ще се отрази на джоба ни?

Преди няколко еврокомисарят по валутните въпроси – Оли Рен, заяви, че има 10 дни, в които ще се решава съдбата на валутата. Българският финансов министър Симеон Дянков също е на мнение, че до 6 месеца има по-голяма вероятност еврото да го няма.

Всички тези апокалиптични сценарии, които се разиграват по българската преса, са силно преувеличени. Силно преувеличена е смъртта на еврото. Това заяви икономистът проф. Чавдар Николов в студиото на \"Здравей, България\".

Същото мнение споделя и икономистът Владимир Каролев: \"Ако има проблем с еврото, то той ще бъде краткосрочен и ще продължи да спада неговата стойност\". Той допълни, макар и със съмнение, че според него единственото, което би могло да се случи, е да излязат държави от еврозоната.

\"При всички случаи, аз мисля, че еврото има бъдеще. Ще има вкарване на финансова дисциплина в държавите, които бяха разпуснали колана, и това ще бъде добре за еврото и за България\", заяви още Владимир Каролев.

Ако еврото започне да се обезценява, това няма да е добре за хората, които държат депозити в евро. Съветът, който Владимир Каролев даде, беше да не ги сменят в долари. Той препоръчва човек да си държи спестяванията във валутата, в която са му доходите, и допълни, че разлика между евро и левове няма.

Какво заяви още икономистите в предаването – вижте във видеото.