Това е втората подобна проверка, която се извършва на самолети Еърбъс...

Европейската агенция за безопасност на полетите нареди проверка на 20 самолета Еърбъс А380 за пукнатини по крилата. От компанията – Еърбъс, обаче обявиха, че евентуални пукнати не биха създали непосредствена заплаха за сигурността на пътниците.

Проверката се налага, след като по време на рутинен преглед на самолет от този тип, били забелязани пукнатини по някои елементи, които обаче не влияят върху безопасността на полета.

В директива на Европейската агенция за авиационна безопасност се казва, че такива пукнатини биха могли да се разширят след определен период от време и да засегнат целостта на самолета. Засега на визуален оглед ще бъдат подложени само машини, които са извършили повече от 1800 полета. Машините, които са летели между 1300 и 1800 пъти ще бъдат тествани до шест седмици. Ако бъдат открити пукнатини - те ще бъдат ремонтирани.

Това е втората подобна проверка, която се извършва на самолети Еърбъс. Първата беше през ноември 2010-та година, когато от машина на австралийския национален превозвач по време на полет падна единия двигател. Тогава всички такива самолети бяха проверени и бяха установени пукнатини по крилата на някои от тях.