От Иран заплашиха, че ще затворят входа към Персийския залив, ако нови санкции блокират износа на петрол.

В Европейския съюз беше постигната договорка за постепенно налагане на петролно ембарго на Иран.

Санкции ще бъдат наложени и на централната банка на страната, за да се ограничи финансирането на ядрената програма на Техеран. Решението беше взето в Брюксел на среща на ниво външни министри.
   
По силата на споразумението в сила трябва да влезе незабавна забрана да се сключват нови договори в петролния сектор между страните от Европейския съюз и Иран. Предвиден е преходен етап до 1 юли за анулиране на съществуващите договори. Ембаргото ще прекъсне главния източник на външни приходи за разработването на иранската ядрена програма, убедени са в Брюксел. Гърция имаше възражения и настояваше въпросният етап да е с продължителност 1 година, но след като получи гаранции за компенсиране на иранските петролни доставки склони на компромис.

Гърция имаше възражения и настояваше въпросният етап да е с продължителност 1 година, но след като получи гаранции за компенсиране на иранските петролни доставки склони на компромис. Предвидено е други страни производителки на петрол, по-специално от Персийския залив, да заменят Иран при доставките на петрол за нуждаещите се европейски страни. В отговор от ислямската република заплашиха, че ще затворят входа към Персийския залив, ако нови санкции блокират износа й на петрол.