Законопроектът предвижда наказание от една година затвор и глоба от 45 000 евро...

Френският Сенат одобри снощи законопроекта, който криминализира отричането на арменския геноцид. Текстът веднага предизвика остри реакции в Турция. 

Законопроектът, който бе приет от долната камара на френския парламент на 22 декември, предвижда наказание от една година затвор и глоба от 45 000 евро за отричане на геноцид, признат френските закони.

Геноцидът над арменците бе признат през 2001 г. от френския парламент. Текстът предизвика напрежение и дипломатическа криза между Париж и Анкара. Турският външен министър Ахмет Давутоглу заяви, че Анкара ще наложи нова серия от мерки срещу Франция, ако френският Сенат приеме текста. Турция вече замрази през декември политическото и военно сътрудничество с Франция.

Според Армения, по времето на Османската империя в периода 1915-1917 г. са били избити 1.5 милиона арменци. Турция твърди, че жертвите са между 250 000 и 500 000 и категорично отхвърля тезата за геноцид. Законопроектът ще бъде представен за одобрение от президента Никола Саркози, който се очаква да го утвърди преди парламентарната ваканция в края на февруари.