\"Два цвята черно\" е името на един любопитен и изцяло иновативен проект...

\"Два цвята черно\" е името на един любопитен и изцяло иновативен проект. Той представя нов вид изкуство - фигури от въглища и смола – нещо, което се прави за първи път в света.

Валентина Стоянова и Любомир Стоянов дават път на самата идея. Двамата разказаха за \"Здравей, България\", че са искали да се преборят с идеята, че въглищата са вид замърсители.

\"С тези скулптори искаме да обърнем внимание на природата, да предизвикаме в обществото един друг поглед върху природата и ресурсите и заедно да се опитаме да я опазим\", заяви Любомир Стоянов. Той беше категоричен, че няма аналог в света или поне не и в такъв голям мащаб на това, което те правят.

Един от авторите на фигурите е скулпторът Румен Панайотов. За \"Здравей, България\" той разказа за работата си с нестандартния материал: \"Беше много интересно, докато стигнем до начина, по който да постигнем някакъв резултат, тъй като въглищата се ронеха през цялото време. Доста различен подход е имал всеки от авторите  - комбинации с метал, дърво, смоли\", разказа той.

Изложбата включва 31 пластики от седем автора. Екипът на участващи в изложбата се казва \"Шилото\", а това, което ги е обединило е именно предизвикателството да направят нещо от такъв нестандартен материал.

Вижте още любопитни факти по темата – във видеото.