От 2-милионното население на Косово сърбите са около 120 хиляди...

Противоречив референдум провеждат днес и утре четири общини с предимно сръбско население в Северно Косово. Въпреки несъгласието на официален Белград и международната общност, местните жители ще гласуват по въпроса дали приемат институциите на така наречената република Косово, установена в Прищина.

 

Резултатите от референдума в Зубин поток, Звечан, Косовска Митровица и Лепосавич ще бъдат оповестени в неделя. Референдумът съвпада с четвъртата годишнина от самопровъзгласяването на независимостта на Косово от страна на косовските албанци.

 

От 2-милионното население на Косово сърбите са около 120 хиляди. В северната сръбска част на град Косовска Митровица са разлепени плакати с призив гражданите да излязат на референдум и да гласуват с \"не\". Отпечатани са 35 000 бюлетини. Според кмета на сръбската част на Косовска Митровица  този референдум ще покаже, че сърбите в Северно Косово не желаят да участват в институциите на Прищина.

 

Местни лидери се опасяват, че Белград ще се откаже от Косово под натиска на Европейския съюз. Напредъкът в отношенията между Сърбия и Косово е от решаващо значение за Брюксел за продължаването на процеса на евроинтеграция на Белград.

 

Референдумът съвпада с четвъртата годишнина от самопровъзгласяването на независимостта на Косово от страна на косовските албанци. От 2-милионното население на Косово сърбите са около 120 хиляди.