Протестът започва в 10 часа българско време и ще продължи до 23 часа...

Наземният персонал на летището във Франкфурт ще стачкува отново днес. Протестът започва в 10 часа българско време и ще продължи до 23 часа. Стачката започна вчера, когато 200 служители отказаха да отидат на работните си места. Това доведе до огромни закъснения, а много полети бяха отложени. Франкфурт е третото най-натоварено летище в Европа.

 

На протест излизат част от диспечерите, както и служителите, които работят по пистите на летището и обслужват самолетите. Синдикатите твърдят, че заплатите са малки, като в същото време хората са принуждавани да работят повече часове. Според профсъюзите при формирането на възнаграждението не било взето предвид усложняването на работата след пускането в експлоатация на четвърта писта миналата година.

 

Протестиращите настояват за увеличаване на заплатите и намаляване на работното време. Операторът на летището нарече исканията безотговорни. Компанията обаче обеща серия от мерки, които ще позволят аерогарата да заработи нормално. Сред тях е и обучение на хора, които временно ще поемат задълженията на протестиращите. Въпреки това, ръководството на летището призова пътниците да се свържат с авиокомпанията си преди полета.

 

Очаква се засегнати да бъдат само полетите от и за Европа. Германският железопътен оператор съобщи, че пуска допълнителни влакове, за да компенсира анулирането на полети. Някои авиокомпании предоставиха на пътниците си по вътрешните линии безплатни ваучери за ЖП транспорт.