В края на зимата търсенето надхвърля два пъти предлагането...

Запасите от въглища почти са изчерпани. В края на зимата търсенето надхвърля два пъти предлагането. Търговците не помнят такъв бум на потреблението.

 

Повече от половината домакинства у нас се отопляват на въглища. В момента в страната на ден се продават по около 1000 тона. За последния един месец в мина „Ораново\" продажбите са скочили двойно.

 

„Интересът е абсолютно утроен този сезон поради ред причини, предполагам, за които всички в България знаят-липса на въглища, на дърва. При нас това, което 100% изкарваме навън се продава на населението\", обясни Валери Манов, управител на мина „Ораново\".

 

Заради увеличеното търсене увеличение има и в цената.

 

„Цената варира. Сега има малко увеличение, което не пречи на търсенето\", коментира Манов.

 

Тази зима завари неподготвени и хората, които живеят в непосредствена близост до въглищните мини. Кирил Гоцев се отоплява на твърдо гориво. Заради студа тази зима е изразходвал с около 30% повече дърва и въглища: „Е, сега съм сложил две лопати въглища и съм навън. Ние харчим топливото и за готвене още от рано есента\".  

 

Поради тази причина Кирил се запасява с твърдо гориво месеци преди настъпването на отоплителния сезон: „Въглища съм си купил - 2 тона\". 

 

Това е и съветът на търговците - да се запасим за зимата по-рано, за да избегнем ситуации, в които има опасност да останем на студено.