Един човек загина, а повече от 20 бяха ранени при сблъсъците...

Един човек загина, а повече от 20 бяха ранени при сблъсъци в столицата на Афганистан - Кабул. Протестите избухнаха след като стана ясно, че копия на свещената за мюсюлманите книга – Корана - са били изгорени в американска военно-въздушна база. Демонстрации е имало и в източния град Джалалабад.

 

Протестиращите по улиците на Кабул скандираха: \"Смърт на Америка\". Според непотвърдени информации, те крещели и лозунги в подкрепа на талибаните. Множеството хвърляло камъни по най-голямата американска военна база в афганистанската столица. За да овладеят тълпата, охраната на базата е трябвало да стреля във въздуха.

 

Демонстрантите блокираха и пътя, свързващ Кабул с Джалалабад - един от основните търговски маршрути в Афганистан. Силите за борба с безредиците се опитали да овладеят недоволството, но били нападнати и се оттеглили. Късно снощи командирът на американските сили в Афганистан се извини за случилото се. Той обясни, че копия на Корана случайно и непреднамерено били поставени в пещта за горене на отпадъци в базата в Баграм.

 

Останките на книгите били намерени от местни работници, които разказали на свои приятели. Според някои информации обаче затворници-талибани използвали свещените за мюсюлманите книги, за да си предават тайни съобщения.