Международната конференция е организирана от Арабската лига и в нея участват арабски и западни държави...

Представители на около шейсет страни се събират днес в столицата на Тунис, за да обсъдят как да помогнат на сирийския народ. Международната конференция е организирана от Арабската лига и в нея участват арабски и западни държави, както и представители на сирийската опозиция. България ще бъде представена от министъра на външните работи Николай Младенов.

Въпреки  десетките участващи страни се забелязва отсъствието на Китай и Русия, които подкрепят режима на сирийския президент Башар ал Асад и решиха да бойкотират конференцията в Тунис. Двете страни заявиха, че са против всякаква чужда намеса в Сирия.

Държавите, които ще се съберат в Тунис, искат да изпратят ясно послание на режима в Дамаск да прекрати репресиите. В Сирия от началото на бунта преди 11 месеца са убити над 6700 души, сочат данни на неправителствени организации. Друга важна точка от дневния ред на форума е хуманитарната помощ. На участниците в конференцията ще бъде предложен план за международна помощ. Очаква се международната общност да отправи призив към сирийската опозиция да се обедини и да представлява всички слоеве на сирийското общество.

Междувременно, генералният секретар на ООН и ръководителят на Арабската лига назначиха специалния пратеник във връзка със сирийската криза бившия ръководител на ООН, Кофи Анан.