Скандал разтресе варненските опера и театър...

Скандал разтресе варненските опера и театър. Главният счетоводител на двете институции обвини директора във финансови и документни злоупотреби и в безстопанственост. По случая работят прокуратурата и Министерство на културата.

 

Счетоводителят Атанас Караперев твърди, че всичките му доклади за нередности в операта и театъра приключвали в чекмеджето на директора Даниела Димова. Затова сезирал прокуратурата.

 

„Няма постъпления от нито едно от турнетата, които са четири на брой и то в Италия, Холандия, Белгия, Австрия. Служебни телефони имат, имаха майка й и сина й. За стопанисването на автомобилния парк, за договорната дисциплина, ние работим без да сме изградили система за финансово управление и контрол\", обясни Атанас Караперев.

 

Според него става дума за отклонени милиони левове. В същото време музикантите и актьорите разказват, че получават мизерни заплати и репетират на студено.

 

„Има недоволни – половината работим, другата половина са на турне. Сега условията и как е всичко организирано, не ни е ясно. Като бюджетно предприятие би трябвало да има някаква прозрачност, но за съжаление никой от нас нищо не знае\", каза Здравко Гайдаров, тромпетист в ТМПЦ – Варна.

 

Потърсихме директора, за да я питаме за обвиненията. Достъпът до Даниела Димова се оказа изключително труден. Хората, работещи вътре твърдяха, че е тук, портиерката пък – че я няма.

 

От прокуратурата случаят е пратен в Министерство на културата за търсене на административни нарушения.

 

„Продължава да извършва нарушения като най-фрапиращото е – имам точна информация и доказателства, че прикрива и заличава следи\", твърди Атанас Караперев.

 

„Ако бъдат констатирани в рамките на тази административна проверка други данни, които да сочат на друг извод – на престъпления, преписката отново ще бъде върната тук и тогава прокуратурата отново ще се занимава с нея\", каза Радослав Лазаров, говорител на Окръжна прокуратура – Варна.

 

Репортер: Искра Урумова
Оператор: Юлиян Неделчев