Мохамед Мера е следен отдавна от френските сили за борба с тероризма...

Французинът от алжирски произход Мохамед Мера е следен отдавна от френските сили за борба с тероризма заради връзките му с Ал Кайда. Нищо обаче не е подсказвало, че 23-годишният мера е подготвял престъплението. Той остава главният заподозрян за убийствата на 7 души в рамките на 8 дни.  

Предполагаемият убиец е бил в Пакистан и Афганистан, където най-вероятно се е обучавал в тренировъчни центрове на Ал Кайда. Мера дори е бил арестуван през 2007-ма година в Кандахар заради поставянето на самоделни взривни устройства. Трябвало да излежи 3-годишна присъда, но няколко месеца след като бил осъден, успял да избяга по време на дръзко нападение на талибаните. Той се представя като човек с джихадистки убеждения и нарича себе си муджахидин.

Има подозрения, че преди началото на акцията по залавянето му в Тулуза, Мера се обадил в редакцията на телевизия Франс 24. Той говорил със заместник-редактора на африканската служба на медията Ебба Калондо и обяснил, че убийствата са отмъщение заради закона срещу носене на було, участието на Франция във войната в Афганистан и в знак на протест срещу обстановката в Палестина.

Мъжът на телефона говорел спокойно и убедително, непрекъснато повтарял, че това е само началото и ще има още нападения.

„Или ще ида в затвора с вдигната глава, или ще умра с усмивка", уверил той.