В инициативата се включиха още 72 български града...

 

Рекорден спад в потреблението на ток в София отчете електроразпределителното дружество ЧЕЗ по време на „Часът на Земята 2012". Всички в столицата, които са изгасили осветлението за един час в събота вечерта, са допринесли за спестяването на 56 мегавата електроенергия. Това е токът, необходим за 940 000 стандартни електрически крушки по 60 вата. 

 

Страната ни участва за трета поредна година в „Часът на Земята". Освен София, в инициативата се включиха още 72 български града.

 

В световен мащаб светлините за един час са угасили жителите на 150 държави и територии и почти 6 500 града. С изключването на осветлението от 20.30 до 21.30 часа местно време участниците изпращат послание за по-устойчив начин на живот и отговорно отношение към планетата.

 

Началото на „Часът на Земята" беше поставено в островната държава Самоа, където угаснаха светлините на международното летище във Фалеоло. Някои страни, сред които и следвоенна Либия участваха в инициативата за първи път.

 

След това акцията на природозащитната организация Световен фонд за дива природа обиколи целия свят. Инициативата беше уважена дори и извън нашата планета – на Международната космическа станция.

 

Световни забележителности като Айфеловата кула и Лувърът в Париж, кулата в Пиза, Биг Бен в Лондон, операта в Сидни и Великата китайска стена останаха на тъмно в „Часът на Земята". Специална церемония имаше в подножието на най-високата сграда в света – дубайската Бурж Халифа. Общо в инициативата са включили 1.8 млрд. души.

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова в сайта Nova Play.