Ако се стигне до нови парламентарни избори, членството на Гърция в еврозоната ще е под въпрос...

Политическата криза в Гърция се задълбочава, след като и при последния кръг преговори до късно снощи не беше постигнато споразумение за съставяне на правителство. Очаква се разговорите при президента да продължат и днес, но радикалната левица обяви, че няма да участва.

Лидерът на радикалната левица "Сириза" - Алексис Ципрас, чиято формация е втора на изборите, се противопоставя категорично на политиката за строги икономии. Неговият отказ поставя днешната среща под въпрос.

Гръцкият държавен глава прие един по един вчера лидерите на по-малките партии, които влязоха в парламента, в опит да потърси всички възможни варианти за формиране на коалиционно правителство.

Ако и сега не бъде постигнато споразумение за кабинет на широка коалиционна основа, ще бъдат свикани нови парламентарни избори, най-вероятно на 17 юни.

Развитието на политическата ситуация в Гърция постави членството на страната в еврозоната под съмнение. Положението в страната ще бъде главната тема на днешното заседание на министрите на финансите на държавите от еврозоната.

Представители на Еврогрупата предупредиха вече, че Гърция няма да получи повече пари, докато не бъде формирано правителство, което да гарантира изпълнението на програмата за оздравяване на държавните финанси.