Председателят на Държавния съвет ще оглави временното правителство...

 

Гърция насрочи нови парламентарни избори. Те ще се проведат на 17 юни. За служебен премиер дотогава беше определен председателят на Върховния административен съд. До тази ситуация се стигна след поредицата неуспешни опити да се сформира коалиционен кабинет.

 

Датата за провеждането на нови избори бе определена на среща между президента Каролос Папуляс и лидерите на политическите партии. Премиер на служебното правителство става председателят на Върховния административен съд Панайотис Пикраменос, а министрите няма да бъдат политически личности. Всички министерства се поемат от експерти. 

 

На срещата си с държавния глава Пикраменос е поставил като основна цел запазване на авторитета на държавата и спокоен преход към ново политическо правителство. Проучванията сочат, че лявата Сириза, която беше втора на изборите на 6-ти май, най-вероятно ще стане водеща политическа сила при нов вот. Формацията иска да предоговори споразумението с Европейския съюз и Международния валутен фонд, но настоява, че Гърция трябва да остане в Еврозоната. 

 

Първите парламентарни избори на 6 май не излъчиха ясен победител, а гръцките избиратели гласуваха срещу партиите, подписали спасителния за гръцката икономика план. Няма гаранции обаче, че новото гласуване ще доведе до стабилно парламентарно мнозинство.

 

Само за един ден, в понеделник, гърците са изтеглили 900 милиона евро от банковите си депозити заради неясното икономическо бъдеще на страната. Други 700 милиона са били изтеглени за няколко дни, непосредствено след парламентарните избори на 6-ти май. Информацията е на управителя на централната банка на страната.