Войските на Асад трябва да се изтеглят от градовете и да се приберат в казармите си...


Свободната сирийска армия даде 24-часов ултиматум на правителството да изпълни мирния план на ООН. Ако до петък войските на президента Асад не се изтеглят от градовете и не се приберат в казармите си, ще се счита, че бунтовниците вече не са обвързани с документа, каза техен командир.

Във видео, публикувано в интернет, командир на бунтовниците обяви, че правителството трябва незабавно да прекрати огъня, да изтегли войските си, танковети и артилерията от сирийските градове и села. Властите трябва да позволят незабавна хуманитарна помощ за районите, засегнати от бойните действия и да освободят всички задържани, се казва още в ултиматума на Свободната сирийска армия. В него се допълва още, че режимът трябва да започне истински и сериозни преговори за предаване на властта на сирийския народ.

Световните медии коментират, че всички искания на бунтовниците всъщност са точки от мирния план на ООН. Кореспонденти коментират, че бунтовниците са зле въоръжени и не могат да отговорят адекватно на танковете и тежката артилерия, с която разполага армията на страната. Въпреки това, ООН твърди, че контролира доста градове и села, предимно в провинцията.

Световната организация изчисли, че броят на жертвите от началото на бунта срещу режима на президента Асад през март миналата година досега е 15 хиляди души.