В един от най-рисковите земетръсни райони у нас - Шабла, няма станция за мониторинг


В България няма достатъчно станции за мониторинг на сеизмичната активност. Това обявиха във Варна учени от Националния институт по геофизика, геодезия и география.

Оказва се, че станция няма дори в един от най-рисковите за земетресения райони у нас – Шабла.

Дни след стотиците трусове в района на Перник, сеизмолозите от БАН съобщават, че имаме нужда от по-добра система за сеизмичен мониторинг.

По думи на проф. Димчо Солаков, зам.-директор на Национален институт по геофизика, геодезия и география, плътността на станциите не е достатъчно голяма.

Заради риска от трусове близо до Черно море, България, Румъния, Молдова и Турция стартират изграждане на обща електронна мрежа за сеизмична безопасност по западния бряг. Очакват се седем нови станции, едната – в района на Шабла

„Най-важно е предаването на данни в реално време. Не точно за сеизмологията, а за последствията от земетресенията", поясни проф. Солаков.

На въпроса дали трусовете в Пернишко трябва да тревожат ли хората в Шабла, където за последно земята се разлюля миналия октомври, доц. Стела Симеонова от Националния институт по геофизика, геодезия и география отговори така:

„Земетресението на 180 градуса не може да няма общо със земетресението от наша страна. Земята е едно общо тяло."

Още по темата – вижте във видеото.

Репортер: Искра Урумова