Това сочат предварителните резултати от първия тур на изборите в страната...

 

 

Социалистите на президента Франсоа Оланд и техните съюзници ще имат мнозинство в долната камара на парламента във Франция. Това сочат предварителните резултати от първия тур на изборите в страната. Левите партии и техните съюзници, зелените, печелят над 46% от вота. 

 

Партията на бившия президент Никола Саркози и съюзниците им са получили 34% от гласовете. Това означава почти пълен контрол върху властта. Социалистите вече контролират Сената във Франция. Премиерът призова към активност и на втория тур.

 

Активността на 46-те милиона френски избиратели беше сравнително добра, като пред урните са минали 57% от имащите право на глас. Според анализите на предварителните резултати социалистите ще могат да спечелят мнозинство в долната камара на парламента. 

 

Най-консервативните прогнози им дават 283 места в 577-местния парламент. Ако всичко се развие в тяхна полза на втория тур от изборите, следващата седмица броят на депутатите им би достигнал 347. 

 

Както се очакваше, крайно десният Националени фронт на Марин льо Пен се представи силно. Те взимат 14% от гласовете срещу едва 4% на предишните избори. Поради спецификите на избирателната система във  Франция обаче те могат да не вкарат и нито един депутат в долната камара на парламента.