Дезертирали войници твърдят, че са получавали заповеди да се целят по деца...


Деца в Сирия са използвани като живи щитове от правителствените войски. Това се посочва в доклад на ООН за размириците в страната. В него се цитират ужасяващи данни за измъчване на деца от войските, верни на режима на президента Асад.

Междувременно, Съединетите щати и специалният пратеник на ООН и Арабската лига - Кофи Анан, изразиха опасения, че сирийското правителство планира нови масови убийства.

Пратеникът на ООН докладва, че дезертирали войници са разказали как са получавали заповеди да стрелят в райони, пълни с цивилни, и да се целят по деца.

Сирийската опозиция призовава Съвета за сигурност на ООН и по-конкретно Русия и Китай да поемат отговорност и да реагират на престъпленията, извършвани срещу цивилни в Сирия.

Междувременно, генералният секретар на ООН поиска на международните наблюдатели в Сирия да бъде осигурен достъп до град Хафа, който е подложен на интензивен артилерийски обстрел и около който, според съобщения от различни източници, се струпват многочислени правителствени сили.