Какво казва народната ни митология за вампирясването - вижте във видеото...

 

Останките на така наречения „Созополски вампир" вече са подредени в историческия музей. От тази събота, прободеният с кол скелет от 14-ти век, ще може да бъде видян от всички посетители.

Откритият скелет със сигурност е бил на заможен човек с висок сан, смята директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

„Мястото, където е погребан е резервирано за хора, които са имали власт или някакви заслуги към обществото", каза той.

Намереният скелет е на мъж, починал на около 35-годишна възраст. При погребването тялото е било оградено с камъни и е било пронизано с четири железни пръта. Единият е преминал през сърцето.

Според българската национална митология, душите на погребаните по този начин не отиват в небесното царство.

Откритите находки в Созопол и Велико Търново през последните 2 седмици, разбира се, не са на вампири, а на хора, погребани с ритуал срещу превъплъщаване след смъртта.

Популярните народни вярвания и до днес пазят интересни методи за предотвратяване на „вампирясването". През годините в село Прибой, Радомирско, например хората са пазели мъртъвците да не бъдат прескочени от животно от момента на смъртта до самото погребение. И когато не бъде добре опазен и се случи това, мъртвецът вампирясва.