Състезанието с радикалната лява партия „Сириза” обаче е изключително оспорвано...

 

Гърция ще гласува за нов парламент в опит да създаде правителство, способно да изведе страната от дълбоката финансова криза. Последните прогнози сочат, че ще победи консервативната партия "Нова демокрация", но състезанието с радикалната лява партия „Сириза" е изключително оспорвано. 

 

Тази вечер футболният отбор на страната участва в мач за Европейската купа с Русия. Дори този факт може да наклони везните на политическата победа в полза на една от двете партии. 

 

Предизборната кампания в Гърция  приключи. Вторите по ред за по-малко от два месеца парламентарни избори в неделя се смятат за най-важните за страната за последните десетилетия, тъй като резултатите ще имат мащабни последици за еврозоната. Партиите, които влизат в директно противоборство за съставянето на правителство, са радикалната, лява „Сириза" на Алексис Ципрас и традиционната дясна Нова демокрация на Андонис Самарас. Но чудеса едва ли са възможни.

 

„Не сме магьосници, не сме Хари Потър. Сириза е новото, но то е много близко до вижданията на хората. Искаме хората да донесат промяната, не ние като партия", каза Гергиос Бенекос, активист на партия „Сириза".

 

Представители на статуквото обаче се молят това да не се случи и страната им да продължи да спазва меморандума за финансова подкрепа от Европейския съюз.

 

„Надяваме се на Господа, гърците да гласуват по правилния начин. Много е важно, защото този път дясната партия звучи доста по-логично. Искаме  бъдеще на Гърция с еврото", коментира Нектариос Дритсос, районен ръководител в Атина, партия „Нова демокрация".

 

Завръщането на драхмата беше шеговито наречено „драхмагедон" от международните анализатори. За обикновените гърци обаче мрачното настояще повод за дълбок размисъл, часове преди решителния вот.

 

Репортер: Данаил Глишев