Според гостите е много обидно изказването, че природозащитниците пречат...


„За мен е смущаващо, че лицата по надзор или така наречените природозащитници, което е малко странно обобщение, са виновни за проблема. Няма такова бързо решение, което да бъде направено за една нощ", заяви Стела Райчева от "Animal Rescue" – София.

Това изказване дойде в отговор на темата за бездомните кучета, започната на 18 юни в Здравей, България". Припомняме ви, че тогава в „Здравей, България" гостуваха общинският съветник на ВМРО Ангел Джамбазки и Малина Едрева от Столичния общински съвет.

Сред думите на общинския съветник Малина Едрева се открои изказването, че природозащитниците пречат много, защото в комисиите, които преценяват кое куче да бъде евтанизирано и кое не, винаги има по един природозащитник, който се обявява против. По тази причина случаите на евтанизирани кучета з аминалата година са едва няколко. Другият проблем е свързан с длъжноста на надзорниците – тези хора, които твърдят, че се грижат за бездомни животни.

Според ветеринарния лекар Мила Бобадова заявеното от Малина Едрева, че природозащитниците пречат е „безкрайно обидно".

Не може да обвинаяваш неправителствения сектор за собственото си несправяне с проблема и неработене", заяви д-р Бобадова.

Тя беше категорична, че комисията, която решава кое куче е агресивно и следва да бъде евтанизирано, има съвсем друг проблем:

„Комисията няма методика, по която да работи. Това й е основният проблем. Ако днес някой реши, че вашето куче е агресивно, ще дойде комисия, ще го определи като агресивно, ще го евтанизират и вие ще им скъсате главите от съдене", категорична беше д-р Бобадова.

По нейни думи, решението на проблема съществува от четири години насам.

Стела Райчева допълни, че от четири години очакват от Министерство на земеделието да им предостави проста методология, според която да се определя кое куче е агресивно и кое не, но те не го правят.

И д-р Бобадова, и Стела Райчева обаче са на мнение, че ситуацията не може да продължава по същия начин и че е недопустимо хората да се крият, когато покрай тях минават бездомни кучета.

„Това, което трябва да се случи в най-кратък план и което обсъдихме вчера с г-жа Фандъкова, е най-накрая да направят това място, където да се прибират агресивните животни. Това, което се докаже, че е агресивно, автоматично се евтанизира, тъй като то няма място в нашия свят. Това, за което няма категорични данни, че е агресивно, който иска да си го гледа в приют", на мнение е д-р Мила Бобадова.

Тя допълни и че, трябва да се прекрати практиката агресивни животни да се дават за осиновяване „ей така", а да има строга процедура за осиновяване.

Целия разговор в студиото на „Здравей, България" вижте във видеото.