Дружеството се кани да провали сезона заради отхвърления нов Закон за горите...

Кметът на София Йорданка Фандъкова обеща да потърси правни механизми, с които да принуди  „Витоша ски" да пусне лифтовете в планината, въпреки че от дружеството се заканиха да провалят предстоящия сезон.

 

Причина за това беше отхвърлянето на поправките в Закона за горите, предизвикали множество протести.

 

Фандъкова ще иска съоръженията да заработят още през летния сезон.


За тези до Голи Връх и до Алеко приватизационният договор между общината и „Витоша ски" е до 2032 г. Сега лифтовете не работят защото трябва да се почистят просеките.  А според Закона за горите това може да стане само след процедури и платени такси.


Без промяна обаче остава становището на фирмата, че ако законът остане в стария си вид, ски сезон няма да има и тази година.


„Ще направя всичко възможно да принудим собствениците да си свършат работата", категорична бе Фандъкова.


Адвокатът на „Витоша ски" напомни за писмен отговор на кмета пред Общинския съвет от март. А в него се казва, че спирането на лифтовете не е в хипотезите на приватизационния договор. Иначе, общината може да развали договора, ако той не се изпълнява коректно в частта за инвестициите. Адвокати вече намериха такъв прецедент - първата година договорените половин милион лева са вложени, но не както се изисквало - в лифтовете.


„От тази гледна точка ние смятаме, че има неизпълнение на договора и то съществено, защото над  50% от инвестиционната програма не е изпълнена", заяви юристът Свилен Овчаров.


От "Витоша ски" отричат. И Общинската агенция за следприватизационен контрол намира инвестиционната програма за изпълнена.


Репортер: Рада Богданова