У нас около половин милион българи изкартат доходите си с надомна работа

Надомната и дистанционната работа намират все повече популярност, както по света, така и сред българите. У нас около половин милион души вече изкарват доходите си с надомна работа. При дистанционната заетост не се води статистика, но и там броят на работниците започва да се увеличава.

Причината - все повече работодатели предлагат на работниците си да работят не от офиса, а от вкъщи.

Наш екип се срещна с жена, която работи по този начин вече 6 години. Дейността й е писане на статии и превод. Преди години работата от дистанция още не е била толкова разпространена, а работодатели са смятали, че по този начин служителите няма да са продуктивни. За някои обратното важи, особено когато не губят време за транспорт.  

„За да стигнеш до работното място, ти отнема в повечето случаи не по-малко от 30 мин., което време можеш да използваш, за да работиш или да направиш нещо за себе си. По този начин си много ползотворен”, каза Цветина Борисова, която работи от вкъщи.
 
Една от водещите западни софтуерни фирми е и сред основните работодатели на пазара, които предлагат работа не само в офис, но и от дистанция. Може би защото за тази работа е задължително единствено наличието на компютър.

От миналата година служителите, които работят у дома могат да сключват и трудови договори. Работата от дома обаче има и минуси.

„Този социален живот, който след определен момент се води основно на работното място, започва да липсва, и ако не полагаш усилия да поддържаш социалните отношения, има опасност да се изолираш”, сподели Цветина.
 

 

Подробности вижте във видеото.