Недоразумението се получило на летище „Роналд Рейгън” във Вашингтон...

 

Три самолета за малко щели да се сблъскат във въздуха в района на летище “Роналд Рейгън” във Вашингтон във вторник. Това съобщи вестник “Вашингтон поуст”, който твърди, че машините са били на по-малко от 12 секунди от сблъсък, преди диспечерите да установят грешката си. Американските власти признаха за случилото се и започнаха разследване.
 
Според вестник „Вашингтон Поуст” и трите самолета са на авиокомпания US Airways. По първоначална информация лошото време и промяна на пистата за кацане са довели до грешка в комуникацията между пилотите и контролната кула.
 
От американската въздухоплавателна администрация признаха, че машините са се оказали  по-близо една до друга, отколкото правилата за безопасност позволяват. Властите обаче уточниха, че непосредствена опасност от сблъсък не е имало.
 
Оповестен беше и запис от разговора между пилотите и диспечерите. От него се чува как контролната кула нарежда на един от кацащите самолети да направи остър завой на юг. Оказва се, че причина за това е приближаване до други две кацащи машини.
 
През март 2011 г. два самолета кацнаха на летище „Рейгън” без водене от контролната кула, тъй като диспечерът заспал. След този инцидент беше увеличен броят на служителите нощна смяна в кулата.