В ход е мащабна офанзива срещу позиции на бунтовниците

Сирийските бунтовници потвърдиха, че са загубили контрола върху ключов район на град Алепо след офанзива на правителствената армия. Градът е бил подложен на тежка бомбардировки от самолети и хеликоптери, твърдят кореспонденти. Държавната телевизия на Сирия също съобщи, че районът е превзет.

 

 

Бунтовниците подчертаха, че изтеглянето им от квартала на Алепо е стратегически ход. Техен командир заяви по телефона, че в момента в района няма нито един член на съпротивата срещу режима. Свободната сирийска армия все още контролира големи части от Алепо, най-вече в източната му част.

 

Боевете стават в момент, когато Иран обяви, че подготвя международна среща, посветена на Сирия. На нея щели да бъдат поканени външните министри от държави, които имат „реалистична позиция по кризата”, заяви президентът на страната Махмуд Ахмадинеждад. До момента няма информация кои страни ще участват във форума, който ще се проведе в Техеран.

 

По първоначална информация това ще са 12-13 държави от Азия, Африка и Латинска Америка. Западните държави вече се изразиха скептично относно възможността на Иран да бъде посредник заради близките отношение с президента Башар Асад.

 

В същото време сирийският президент назначи нов премиер на мястото на избягалия в неделя Риад Хиджаб. Това е досегашният министър на здравеопазването и лоялист от управляващата партия „Баас” Уаел ал-Халки.