Само за час бяха проверени над 110 коли и издадени над 20 акта за нарушение

Мащабни проверки на маршрутки и таксита в София. Инспекторите следят дали автомобилите са технически изправни и дали водачите са с изрядни документи. Екип на Нова ТВ се включи в проверките на инспекторите.

Само за час бяха проверени над 110 коли и издадени над 20 акта за нарушение. Глобите надвишиха 4 000 лева. Заради техническа неизправност две маршрутни таксита бяха спрени от движение.

Най-често водачите на маршрутки се санкционират за претъпкване на автомобила и неиздаване на билети.

Проверките обаче изнервиха някои от шофьорите – най-вече, защото гонят разписание.

Много често, за да има повече места в маршрутките, шофьорите запечатват страничните врати. Това обаче се санкционира като техническа неизправност. При такива нарушения се отнема знакът за извършен технически преглед, обясни Димитър Цветанов от ДАИ – София.
 
По време на проверката предвид се взима и видимото състояние на автомобила – огледала, врати, спирачки, стъкла, документи на водача.

Под прицела на ДАИ попаднаха и таксиметровите водачи. Те се проверяват за лиценз, свидетелство за правоуправление и техническа изправност на автомобила. Някои от шофьорите признаха, че никак не им е лесно да са изрядни.

Най-често срещните нарушения са липсващи дневни отчети и неправилно спиране.

Мащабните инспекции ще продължат и в началото на следващата седмица, когато се очаква трафикът в столицата сериозно да се увеличи.