Очаква се отново стотици мюсюлмани да се съберат на протест...

На 26-ти септември в Пазарджик продължава делото срещу обвинените в проповядване на радикален ислям. Припомняме ви, че на миналото заседание пред съда стотици мюсюлмани се събраха на импровизиран протест.

Очаква се това да се случи отново, защото главното мюфтийство призова мюсюлманите да продължат да показват подкрепата си към 13-те обвиняеми. Репортерът на Новините на Нова Мария Цънцарова беше в пазарджишкия квартал „Изгрев”, където живее и проповядва един от обвинените - Ахмед Муса.
   
В търсене на дома на обвинения, екипът ни се спря пред едно от училищата в квартала. При опит да поговори със забрадени момичета, екипът на Нова ТВ бе спрян от момчетата. Едно от тях обясни: „Няма да ти дадат интервю, защото са вярващи”.

В джамията в квартал „Изгрев” ни посрещат с кафе, но смятат, че сме дошли , за да ги злепоставим - така правили всички  медии.

Хората в квартала следват стриктно вярата през последните години. Ислямът се разпространил, след като 6-7 души дали добър пример с поведението си.

Обяснението за дългите бради е, че пратеникът на Аллах - Мохамед изглеждал по този начин. Освен мъжете, и жените са последвали вярата.

Екипът ни не успя да стигне до обвиняемия Ахмед Муса. Той вече е осъждан веднъж за проповядване на радикални идеи. Твърди се, че той е човекът, който разпространява и в момента крайни форми на религията. Първо ни казаха, че Муса не иска да говори с медиите, а след това, че го няма в квартала. С нас се срещна майка му Живка.

Какво точно се случи – гледайте във видеото.

Репортер: Мария Цънцарова