Заради липсата на документи братята нямаха и възможност за работа...

Много пъти в серия от репортажи в продължение на 4 години сме ви разказвали за двама братя от смолянската махала Люлка. Близо 10 години Алексей и Роман, деца от смесен брак между българин и рускиня, живеят там като затворници, защото нямат документи за самоличност.

Заради липсата на документи братята нямаха и възможност за работа, а арест ги заплашваше при всеки опит да излязат извън региона. Единствените им доходи са от бране на гъби или цепене на дърва на съседи. Месеци живеели без ток в дома си, а понякога парите не стигали дори за хляб за вечеря. След всичките репортажи за съдбата им и институциите, които ангажирахме, в началото на месеца нашите кореспонденти запознаха със случая и вицепремиерът Цветан Цветанов. Така ситуацията днес вече е различна.

„Излезе указ на вицепрезидента Маргарита Попова, с който ги удостоява, стават български граждани. Много хора подадоха ръце за това, но най-вече вие. Вие бяхте основният спътник за решаването на проблема на тези дечица. И животът за тях започва тепърва“, обясни кметът на село Сивино Бойко Даракчиев.

Самите Роман и Алексей пък още не могат да повярват, че това е края на ходенето по мъките.

Братята ще получат документите си на 26-ти септември, на специална церемония в президентството. Алексей и Роман  разказват, че тази нощ вместо да спят ще измислят най-точните думи, с които да изразят благодарностите си към всички, които са им помогнали.

Репортер: Анелия Веселинова