Първата голяма вълна не е причинила щети

Земетресение от 7,7 по Рихтер разлюля канадския архипелаг Хайда Гуайи. Трусът е регистриран в 20:04 часа местно време (3,04 часа по Гринуич).

Земетресението беше усетено в централната и северната част на провинция Британска Колумбия.

Властите са евакуирали няколко селища.

„Не очакваме и големи наводнения, но може да се образуват силни морски течения и повишаване на нивото на морето”, заяви представителката на спешните служби на провинция Британска Колумбия Кели Крижановски.

Предупреждението за опасност от високи приливни вълни се отнася за крайбрежните зони на Британска Колумбия и Аляска между остров Ванкувър и Кейп Дисижън.

Властите приканиха жителите на застрашените райони да спазват инструкциите на местните служби за евентуална евакуация към по-високи места.

 

Цунами обаче връхлетя Хаваите. Първата голяма вълна е била с височина 67см, но не е причинила щети. Местните власти наредиха на 100 000 души да се преместят на по-високо. Предупредителните сирени не спираха да звучат на острова.

Обявената тревога предизвика сериозни задръствания по пътищата, след като хората започнаха масово да напускат по-ниските райони.

В крайна сметка се оказа, че най-лошото за Хавай ще се размине и кметът на Хонолулу заяви, че хората могат да се върнат по домовете си, а тревогата беше отменена.

Първата голяма вълна достигна и континенталната част на Съединените щати и по-конкретно северното крайбрежие на Калифорния и южните брегове на Орегон.