От БАН искат конкурс да бъде анулиран

Скандалът във Фонд „Научни изследвания” продължава. Учените от Българската академия на науките (БАН) поискаха конкурсът за близо 15 милиона лева да бъде анулиран. Според  просветния министър няма основание за исканата отмяна.

 

Скандалът в научните среди започна, когато група учени обвини ръководството на Фонда в драстични нарушения при провеждането на конкурса и корупция.

 

Повече от седмица част от учените и ръководството на Фонд „Научни изследвания” си отправят остри критики. Скандалът провокира учените да подготвят подписка. В нея участват над 1200 души. Според тях се фаворизират проекти със спорни научни качества на хора, близки до управата на фонда. Затова поискаха да бъде изцяло осветена процедурата по оценка и класиране на кандидатствалите.


Така се стига и до другото искане - конкурсът да бъде проведен отново.

 

Няма никакво основание за анулиране на конкурса”, каза министърът на образованието и науката Сергей Игнатов. Според него учените били подведени от професор Мирослава Кортенска. Тя беше отстранена от Фонда, след като първа заговори за нарушенията.

 

„Те са подведени, те ако знаеха и една малка част от това, което аз зная, но не мога в момента да кажа, защото те са в прокуратурата нещата, просто ще се почувстват неудобно”, добави Игнатов.  

 

Заради отстраняването си от фонда Кортенска беше шест дни в гладна стачка, която прекрати днес. По думите й няколко пъти е правила опит да каже на министъра за злоупотребите, но той така и не е обърнал внимание.

 

Срещу Кортенска вече се води разследване за злоупотреби в размер на над 20 хиляди лева.