Според него правителствата у нас нямат познанията за изграждането й

„Западните страни могат да подобряват здравните си системи, но българското здравеопазване няма система”, заяви пред Нова телевизия проф. Александър Чирков.

„Първо трябва да изградим системата, която да може да функционира сама, независима от правителствата”, смята още проф. Чирков.

По думите му в България правителствата нямат познанията за изграждане на добре функционираща система.

„Те имат представи от отделни елементи - един отиде в Италия, взима нещо, втори в Германия, трети в Холандия, но не се събират да изградят една система. Всеки знае по малко от нещо и го въвежда и тези елементи си функционират независими един от друг. Нещата се решават на парче”, заяви проф. Чирков.

Според него здравна система ще има когато има лекари и сестри с непрекъснато обогатяване на познанията и осигурени пациенти.

„ За тези пациенти, които не могат да се осигуряват, се създава солидарен здравен фонд, който покрива разноските им. Но и те трябва да имат достъп до най-високите постижения в диагностиката и постиженията в медицината”, смята проф. Чирков.

Според него постоянното говорене за пари в здравеопазването е резултат от хаоса, който цари в момента в здравеопазването.

„В Германия имат останали 18 милиарда евро в повече в здравната каса и сега връщат парите на пациентите, които са се застраховали. Там има изградена система, държавата не се намесва”, обясни Чирков.

Що се отнася до закриването на болниците в малките населени места, проф. Чирков коментира, че не може да се закриват, защото те трябва да са до населението.

Повече по темата гледайте видео