Заменките не са незаконни, те са неморални, обясни председателят на „Зелената партия"

„Големите грабежи в тази страна през последните години са направени по законен път”. Това коментира лидерът на „Зелена партия” Александър Каракачанов в предаването „Всяка неделя”.

„Всичко така е написано, че като си плати съответният човек, където трябва, да бъде уреден”, смята Каракачанов. Според него в казуса със заменките няма нищо незаконно, но има неморални неща.

Заради скандални заменки направени от 2003 до 2009 година България може да бъде осъдена да плати глоба между 2 и 8 милиарда евро. Брюксел определи тези сделки като държавната помощ към определени лица и фирми.

През 2010 година земеделският министър Мирослав Найденов заяви, че това е най-големият грабеж на прехода, затова ведомството му е направило разследване и е предало целия материал на прокуратурата. Делото е заведено в началото на 2010 година. Оттогава досега решение на проблема не е намерено.

„Преди изборите съм се срещал с Бойко Борисов и той обеща, че това ще е първият проблем, с който ще се заеме, ако встъпи в длъжност”, обясни Александър Каракачанов. Това обаче така и не станало.

Според „Зелената партия” рекордьор в заменките е сделка, при която земя, която се оценява на 15-19 стотинки на квадратен метър, се заменя за земя, която се е оценявала на 250 евро квадратния метър.

„Ако бъде осъдена страната ни, това ще е само за заменките след 2007 година. Освен това става въпрос само за горите, но не и за земите. Така голяма част от незаконните сделки няма да бъдат засегнати”, обясни Александър Каракачанов.

"Зелените" са предложили проектозакон, който смятат, че би решил проблема. Подобен закон обаче трябва да бъде приет със задна дата.